לחם מחמצת

אם אתם צרכני לחם קבועים, אולי תעדיפו לאפות את הלחם שלכם בבית ממרכיבים שאתם שולטים בהם.
הכנת לחם שאור נראית תחילה מורכבת, אך אחרי 3-4 כיכרות, תתפסו את העניין ותהנו מניחוחות בוקר של מאפייה ומלחם טרי ואיכותי.

אם תרצו להכין את המחמצת לבד, כנסו למתכון מחמצת. ואם לא, נסו לבקש משכנים/חברים, כמעט תמיד אפשר למצוא מישהו שמגדל מחמצות במקרר.

קמח כוסמין או חיטה מלאים יתנו לכם את הטעם המוכר של הלחם, בעוד קמח שיפון יקנה חמצמצות לטעם. על בסיס כל מחמצת ניתן להכין לחם מכל קמח או תערובת קמחים שתבחרו.

מרכיבים

500 גרם קמח כוסמין/שיפון/חיטה מלאים
40-80 גרם מחמצת
10 גרם מלח
375 מ"ל מים
50 גרם קמח (לקימוח)

אופן ההכנה

  1. בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים במהירות נמוכה מים, מחמצת ו-450 גרם קמח (אם ברשותכם מחמצת יבשה, יש לפורר אותה לתוך המים תחילה). עם ההתגבשות הראשונית, ניתן להוסיף את המלח.
    לשים כ-10 דקות.
  2. מוציאים את גוש הבצק (מעט דביק) ומניחים בקערה מקומחת קלות. מכסים במגבת לחה. מניחים בצד ל-30-40 (ביום חם מספיקות 30 דקות).
  3. מקמחים משטח עבודה נקי ומעבירים אליו את הבצק.
  4. כדי לאפשר לו תפיחה ואווריריות, מקפלים את הבצק קיפול 3 (המכונה גם קיפול מעטפה): משטחים קלות בעזרת הידיים את הבצק לצורה מלבנית. מדמיינים שהבצק מחולק לשלושה חלקים.
    מרימים בעזרת קצות האצבעות של שתי הידיים את קצה עליון של הבצק, מותחים מעט ומקפלים אותו מעל השליש האמצעי. לאחר מכן, מרימים את הקצה התחתון, מותחים מעט ומקפלים אותו מעל הקיפול הראשון עד הקצה.
    משטחים מעט בעדינות (לא דוחסים) וחוזרים על הפעולה 10 פעמים, כל פעם מכיוון אחר (ימין לשמאל ואז שוב מלמטה למעלה וכך הלאה).
  5. מחזירים לקערה, מכסים במגבת הלחה ונותנים לבצק לנוח 5-10 שעות (שוב, תלוי בטמפ' בחוץ), עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  6. מוציאים את הבצק מהקערה, מפרישים חתיכת בצק במשקל 40-80 גר' שתהיה המחמצת שלנו בפעם הבאה (מחמצת יבשה): מכניסים את החתיכה לצנצנת מקומחת ואטומה ומעבירים למקרר.
  7. לבצק עושים שוב 8 קיפולי 3 ולאחר מכן מעצבים את הבצק לצורת הלחם הרצויה ודואגים שיהיה מקומח – אפשר בתבנית אפיה, בסלסלת התפחה או בסגנון חופשי על תבנית תנור עם נייר אפיה. מכסים במגבת הלחה ושמים להתפחה סופית 1-2 שעות.
  8. מחממים תנור ל-230 מעלות כשעה לפני שרוצים להכניס לתנור.
  9. רגע לפני האפיה, בעזרת סכין חדה חורצים בעדינות את הבצק למעלה (אם עיצבתם כיכר עגולה, אפשר לחרוץ צורת X, אם הלחם בתבנית מאורכת אפשר לעשות 2-3 חריצים אלכסוניים.
  10. מכניסים את הלחם ל-15 דקות. כל 5 דקות זורקים לתחתית התנור 2 קוביות קרח לשמירה על הלחות. לאחר מכן, מורידים את הטמפרטורה ל-200 מעלות ואופים עוד 30 דקות.
  11. כשמוציאים את הלחם מהתנור, מעבירים אותו מהתבנית להצטנן על רשת.