מחמצת שאור

אם אתם צרכני לחם קבועים, אולי תעדיפו לאפות את הלחם שלכם בבית ממרכיבים שאתם שולטים בהם.
הכנת לחם שאור נראית תחילה מורכבת, אך אחרי 3-4 כיכרות, תתפסו את העניין ותהנו מניחוחות בוקר של מאפייה ומלחם טרי ואיכותי.

מחמצת שאור מתבססת על שמרי בר (השמרים שנמצאים באוויר).
הכנת מחמצת מצריכה 6 ימים.
בכל יום עד שתהיה מוכנה, תצטרכו להקדיש לה כמה דקות ספורות, שלוש פעמים ביום.
כשהמחמצת מוכנה, היא מצריכה תחזוקה ("האכלה") אחת לכמה ימים.

קמח כוסמין או חיטה מלאים יתנו לכם את הטעם המוכר של הלחם, בעוד קמח שיפון יקנה חמצמצות לטעם. את המחמצת יש להכין מקמח אחד, אך על בסיס כל מחמצת ניתן להכין לחם מכל קמח או תערובת קמחים שתבחרו.

מרכיבים

350 גרם קמח מלא (כוסמין/שיפון/חיטה) סה"כ
425 מ"ל מים (עדיף מסוננים) סה"כ

אופן ההכנה

  1. יום ראשון להכנה: בקערת ערבוב מערבבים 50 גרם קמח מלא לבחירתכם עם 75 מ"ל מים עד לקבלת תערובת אחידה. ניתן לערבב עם יד נקייה או בעזרת כף עץ (היד שלנו חושפת את המחמצת לחיידקים ושמרי בר הנמצאים עליה).
    מכסים במגבת רטובה (חשוב לשמור על המגבת רטובה כל הזמן!!) או בניילון נצמד ומשאירים על השיש בטמפ' חדר (25-28 מעלות עושות טוב למחמצת לאורך כל ימות ההכנה).
    ביום זה יש לערבב קלות פעמיים נוספות.
  2. יום שני להכנה: מוסיפים לקערה 200 גר' קמח ו-150 מ"ל מים ומערבבים היטב.
    מכסים חזרה ודואגים לערבב פעמיים נוספות במהלך היום.
  3. יום שלישי להכנה: יום ערבובים בלבד. דואגים לערבב 3 פעמים לאורך היום (ולא שוכחים לשמור על המגבת רטובה).
  4. יום רביעי להכנה: מוסיפים 200 גר' קמח ו-200 מ"ל מים ומערבבים היטב. מכסים חזרה ודואגים לערבב פעמיים נוספות במהלך היום.
  5. יום חמישי להכנה: יום ערבובים בלבד. דואגים לערבב 3 פעמים לאורך היום.
  6. יום שישי להכנה: המחמצת מוכנה.
    להכנת כיכר לחם מ-500 גר' קמח צריך כ-50-80 גר' מחמצת.

ניתן להשאיר את המחמצת נוזלית – להעביר אותה לצנצנת סגורה, לשמור בקירור ו"להאכיל" אחת ל-4-5 ימים ב-50 גר' קמח ו-50 מ"ל מים.
אם שכחתם להאכיל אותה כמה ימים, תראו שכבה מימית למעלה. אפשר לזרוק את השכבה העליונה ולהאכיל.

אפשרות נוספת היא להפוך אותה למחמצת יבשה – מכינים בצק ללחם ומפרישים ממנו כ-40-80 גר' לפעם הבאה לאחר ההתפחה הארוכה. את המחמצת היבשה שומרים בצנצנת אטומה ומכסים אותה בקמח (שגם ישמש לה כמזון ויספג בהדרגה – אין צורך לקמח שוב). היא מצריכה פחות תחזוקה.

רוצים להכין לחם? כנסו למתכון.

מתכון של אורי מאיר צ'יזיק